dekop

Informatie site

Acupunctuur

Shiatsu

Energetische geneeswijzen

Jan Reinders

Rugklachten

Pijn in de rug. Wat is de oorzaak? Vaak zal men denken aan overbelasting. Toch kan de persoon zich vaak niet voorstellen, dat het tillen van een paar kilo of een bepaalde beweging het leed heeft veroorzaakt.

In de westerse geneeskunde weet men dikwijls geen andere oorzaak aan te geven. Er is een pijnplek en spieren in de omgeving reageren hierop door zich aan te spannen en te verharden.

Andere vormen van geneeskunde hebben dikwijls een andere benadering van rugklachten. Zij zien de rug als een spiegel van de totale mens. Op de rug bevinden zich reflexzones die op gaan spelen als er ergens in het lichaam afwijkingen zijn. Volgens de Chinese geneeswijze lopen er evenwijdig aan de wervelkolom meridianen met acupunctuurpunten, die direct in verbinding staan met de inwendige organen.

Als een orgaan verstoord is, kan dat zere plekken op de rug tot gevolg hebben. Ook kunnen door het slecht functioneren van dat orgaan bepaalde spieren in de rug zich aanspannen. In de spieren zelf kunnen daardoor al krachten ontstaan van tientallen kilo's.
Eén verkeerde beweging of een geringe belasting kunnen dan voldoende zijn om boven de toelaatbare spierspanning te komen. Het gevolg kan zijn dat een spier geblesseerd raakt of dat de spanning op een (zachte) tussenwervelschijven zo groot wordt, dat deze gaat uitpuilen en tegen de ruggenmergzenuwen gaat drukken, of dat de ischias- of andere zenuwen in de knel raken. De druk kan zelfs zo groot worden dat een tussenwervelschijf bezwijkt (een hernia).

Een constante druk op de wervels/tussenwervelschijven leidt tot slijtage.

rugpijnSpierspanning zorgt er ook voor dat een rug hol, bol of scheef getrokken wordt (In de medische wereld wordt dit respectievelijk kyfose, lordose en scoliose genoemd. Dit zijn dus benamingen voor rugafwijkingen die dus niets zeggen over de oorzaak van de ziektes). Wordt in de onderrug de wervelkolom scheef getrokken, dan zal verder naar boven de rug in een tegengestelde richting moeten buigen om er voor te zorgen dat we voldoende in evenwicht blijven.
Klachten in de onderrug kunnen nekklachten geven en omgekeerd. Er is bovendien een directe relatie tussen wervels in de nek/ bovenrug en de onderrug.
Volgens vaste patronen leiden orgaanklachten (darm-, maag-,galblaas- en andere klachten) tot het scheeftrekken van wervels. De scheve wervels blokkeren de energiedoorstroming en kunnen b.v. de darmklachten verergeren.
Behandeling van de rug door een chiropraktiker kan er voor zorgen dat die darmklachten verminderen. Het kan echter zo zijn dat er meer moet gebeuren, of dat een andere behandeling effectiever is.

Hebt je regelmatig rugklachten, of heb je rugletsel opgelopen zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, slijtage zonder dat er sprake is van extreme belasting, ga dan bij jezelf na of je ook andere klachten hebt en overweeg eens met je klachten naar een genezer te stappen die jou als totale persoon bekijkt. Er zijn vele mogelijkheden: chiropraktiker, acupunctuur, Homeopathie, Shiatsu, manuele therapie, etc..

Ik behandel met Shiatsu en/of Acupunctuur zowel de rug als ook de betreffende orgaan- en energieverstoringen. Dit leidt bij menigeen tot goede resultaten. Pijn in de buurt van het heiligbeen laat zich vaak goed behandelen met cranio-sacraaltechnieken.

Voldoet een therapie niet aan de verwachtingen, ga dan iets anders proberen (vraag jouw therapeut naar andere mogelijkheden). Zoek de therapie die jouw lichaam nodig heeft. Wat voor de één zaligmakend is, werkt bij jou misschien niet.
Blijf niet met rugklachten lopen; de gevolgen kunnen te groot zijn. De vaak gehoorde zin: "Er is slijtage, er is niets meer aan te doen", wil ik vervangen door: "Er is al slijtage geconstateerd, doe er zo snel mogelijk wat aan".

Disclaimer