Home

 

Yoga downloads

 

 

 

 

Meditatie downloads

 

 

 

 

Tarot

 

 

 

 

Zwangerschaps -mandala maken

 

 

 

English version:

 

Zwangerschapsmandala maken

flag To English version
Pregnancy Mandala

 

 

Alweer jaren geleden, gaf ik ook yoga aan zwangeren. Als extra, was er toen de mogelijkheid om in een groepje een zwangerschapsmandala te maken. Hoe je zo'n mandala maakt wordt in dit artikel uitgelegd, en tevens worden er een aantal van de toen gemaakte mandala's getoond.

 

Zwangerschapmandala

Een zwangerschapsmandala maak je voor je kind, zodat het later kan terugblikken op de tijd van vóór zijn of haar geboorte, een tijd die makkelijk vergeten wordt, maar in het kader van de ontwikkeling als mens ook belangrijk is.

Mandala's zijn afbeeldingen in een cirkel, waarin soms op symbolische wijze, soms intuItief, iets over de innerlijke beleving van mensen in beeld wordt gebracht. Ze zijn er in vele vormen en kleuren en worden in meerdere culturen gemaakt, door één of meerdere personen. [Meer over mandala's op Innerned]
In het verleden heb ik zelf veel mandala's getekend en les gegeven aan zwangere vrouwen. In deze periode is het idee ontstaan om een zwangerschapmandala te ontwerpen. Het ontwerp moest uitgaan van het idee van een raamwerk waarvan de betekenis aan ingewijden bekend is. In Boeddhistische mandala's wordt dat zo gedaan. Een mandala kan op deze manier door hen die er weet van hebben worden 'gelezen'. En het idee van de beroemde psychiater Jung, dat een conceptie alleen kan plaats vinden als de vier factoren 'vader, moeder, hemel en aarde' aanwezig zijn, moest er in verwerkt...

De vrouwen die nu de mandala maken, beelden er de tijd dat ze zwanger zijn tot en met de geboorte van het kindje, in uit. Het is leuk is om er aan te werken en de zwangerschap wordt er bewuster door beleefd, wat ook de achterliggende bedoeling was van het ontwerp: wie de eigen gevoelens uitbeeldt, beleeft ze intenser en meer bewust. Door een mandala over de eigen zwangerschap te tekenen, word je als a.s. moeder op een ongedwongen manier aangezet om bewuste aandacht te schenken aan wat zo belangrijk is: in jezelf groeit nieuw leven en alles wat tot ontwikkeling komt heeft de juiste energie nodig om optimaal te groeien. Optimale groei vindt plaats vanuit liefdevolle aandacht. Het is daarom belangrijk dat je serieus en met plezier aan de mandala werkt. Alleen dan creëer je iets waardevols voor jezelf en je kindje.
En komt er niet zo'n mooi tekenresultaat uit naar jouw idee? So what? Je kunt altijd opnieuw beginnen. Voor mooie plaatjes kun je boeken en tijdschriften raadplegen en je kunt advies vragen aan mensen die meer verstand van kleur en tekenen hebben dan jij. De uitvoering doe je als a.s. moeder wel helemaal zelf.
In een groepje tekenen is een ontspannende en gezellige bezigheid waarbij je op een open, ongedwongen manier intiem bent met elkaar.


Hoe maak je een zwangerschapsmandala?

Je kunt een zwangerschapmandala tekenen, schilderen, van klei maken of wat je maar wilt. In onderstaande werkwijze wordt uitgelegd hoe je hem volgens mijn ontwerp kunt tekenen. Als je het principe snapt, kun je voor jezelf de materialen kiezen waar je het beste mee uit de voeten kunt. Het belangrijkste bij het maken is het proces waar mee je bezig bent, het dwingt je na te denken over conceptie, zwangerschap, geboorte en de plaats als ouder in deze. In principe begin je aan de mandala tijdens de zwangerschap, maar later kan ook.

In geval van adoptie kun je ook een mandala maken, alleen op een wat andere manier, omdat je o.a. de periode van voor de geboorte al niet verwoorden kunt. De mandala's "Badra" en "Anthon", geven aan hoe een adoptie-moeder tot prachtige adoptie-mandala's kwam toen haar kinderen reeds volwassen waren.

Onderstaande werkwijze is een richtlijn. Als het beter voelt er van af te wijken dan moet je dat zeker doen. De mandala "Iris" is daar een voorbeeld van.

 

WERKWIJZE.

Benodigdheden: goede kwaliteit tekenpapier van A3-formaat, passer, liniaal, zacht potlood (b.v. 2B), dun-schrijver, gum, zachte kleurpotloden.
Opzet:
Je begint met het midden van het papier te bepalen, wat tevens het midden van je mandala is. Dan wordt het geraamte van de mandala getekend, te beginnen met een stip in het midden (zie voorbeeld 1, wat een opzet in de beginfase is) of een kleine cirkel en daaromheen een cirkel met een straal van ongeveer 3,5 cm. (zie plaatje 3). Vervolgens teken je hier omheen 9 cirkels, met een onderlinge afstand van 8 á 9 mm. waarin iets uit de negen maanden gaat worden opgeschreven. In de afmetingen ben je helemaal vrij, maar de praktijk heeft geleerd dat genoemde maten een mooi harmonisch resultaat geven.


mandala

Bij een mandala is de werkwijze altijd van binnen naar buiten, omdat het proces van binnen naar buiten is. In het midden komt dus de conceptie. Suggesties: een yin-yang teken (plaatje 3), een embryo (kun je na tekenen uit een boek), spiraal-vormen, zaad- en/of eicellen...
Buiten de negende cirkel moet je genoeg ruimte over laten om de geboorte en de geboortegegevens (naam, plaats, tijdstip, gewicht, sterrenbeeld...) in uit te kunnen beelden. Wil je de geboorte veel aandacht geven dan maak je de afstand tussen de 9 cirkels wat kleiner, vind je een kleine rand voor de geboorte genoeg, dan kan de onderlinge afstand tussen de cirkels wat groter worden gemaakt.
Het is aan te bevelen om eerst een kladversie te maken om zicht te krijgen op je vlakverdeling: zet je ideeën met zacht potlood op papier zodat je makkelijk weer weg kunt gummen. (Het komt bijna niet voor dat iemand meteen alles perfect op papier heeft staan.) Belangrijk is dat de mandala in zijn geheel in evenwicht blijft: links en rechts en boven en onder moeten in harmonie zijn met elkaar.

De mandala wordt in vieren gedeeld door de lijnen A, B, C en D. (niet door de conceptie cirkel en de geboorterand laten lopen)

mandala
mandala

De vierendeling heeft binnen de cirkel van 3,5 cm. de volgende betekenis: het bovenste vakje vertegenwoordigt 'de hemel', het onderste 'de aarde', de linker 'de vader', de rechter 'de moeder': de vier voorwaarden voor conceptie, zie plaatje 2.
Bij 'hemel' wordt de kleur van de hemel gezocht, d.w.z. de kleur die jij (= degene die tekent) bij de hemel vindt horen. Bij voorbeeld 1, is de hemelkleur blauw. Vervolgens wordt 'de hemel' afgebeeld in het vakje met de hemelkleur als hoofdkleur.
Het woord 'hemel,' is de hemel in de ruimste zin van het woord. 'Hemel' kan alles wat zich letterlijk boven de aarde bevindt, maar kan ook spiritueel worden geïnterpreteerd.
Op soortgelijke manier wordt het begrip 'aarde' geïnterpreteerd: 'aarde' is alles wat zich onder je voeten bevindt, maar kan ook het symbool voor stevigheid, vastheid, houvast of vertrouwen zijn.
Bij 'vader', wordt afgebeeld wat de a.s. vader op het moment van de zwangerschap het belangrijkste in zijn eigen leven vindt. Dat kan zijn beroep zijn, een hobby, zijn lievelingsdier of wat dan ook. Het wordt aan de vader gevraagd! Vervolgens zoekt hij er de kleur bij die hij op dat moment van zijn leven verkiest: zijn lievelingskleur wordt de hoofdkleur van het vakje... Het vakje 'moeder' wordt op een zelfde wijze ingevuld...
Als het moeilijk is om een symbool te vinden voor 'de vader' en 'de moeder' dan kun je sterrenbeelden (1) of initialen (3) tekenen. Je kunt met sjabloonletters werken of ze zelf ontwerpen (3).
Als je voor de vader een beroep afbeeldt, dan ook voor de moeder.
Voor de vader een sterrenbeeld? Dan ook voor de moeder.

Bij het gedeelte van de lijnen A, B, C en D dat zich op de 9 cirkels bevindt, hoort de betekenis 'dat wat verbindt'. Het zijn hulplijnen (te zien bij 1) die later weer worden weg gegumd.
A = wat verbindt de vader met de aarde?
B = wat verbindt de vader met de hemel?
C = wat verbindt de moeder met de hemel?
D = wat verbindt de moeder met de aarde?

De hulplijnen worden omhuld met een (fantasie-)tekening, die wordt ingekleurd met de aangrenzende hoofdkleuren: wat de vader met de aarde verbindt krijgt de hoofdkleuren van de vader en van de aarde, wat de moeder met de hemel verbindt, de kleuren van de moeder en de hemel, etc. Om de mandala genoeg expressie te geven mag je bijkleuren gebruiken. Soms wordt er voor 4 kleuren gekozen die niet mooi harmoniëren: niets aan veranderen, het zijn jullie kleuren! Zoek bijkleuren waarmee toch een goed voelend geheel wordt gevormd!

Plaatje1 (mandala in wording) is ter verduidelijking van de uitleg:
De hoofdkleuren zijn in plaatje 2 afgebeeld.
De vader houdt van zeilen. Er is een zeilboot afgebeeld als verbinding van de vader met de hemel (B). Het beroep van de vader is landmeter en hieruit kwam de afbeelding van de verbinding met de aarde tot stand (A). De moeder houdt van de natuur en heeft als verbinding met de aarde gekozen voor plantenwortels (D) en als verbinding met de hemel voor bomen (C).
De tekeningen rond A, B, C en D nemen ongeveer eenzelfde ruimte in.

De vrije ruimtes binnen de 9 cirkels worden een "maandboek": in elke cirkel komt een zinnetje met de belangrijkste gebeurtenis van die maand. De zinnetjes kunnen naar wens worden onderbroken door tekeningetjes, zoals b.v. een bloem die in de betreffende maand bloeit, de weersgesteldheid etc. Wees creatief. Vul wat je wilt schrijven eerst dun met potlood in, want het is even puzzelen om een zin passend te krijgen.

Na de geboorte wordt de buitenrand ingevuld, welke in harmonie moet zijn met het geheel en voor je gevoel bij het kindje past. De mandala kan nu worden ingelijst voor op de kinderkamer!

Tips:

- Als je in de 3,5 cm.-cirkel met initialen hebt gewerkt, kun je het beste in de geboorte-rand dezelfde lettersoort gebruiken.
- Naast de 4 hoofdkleuren niet teveel andere kleuren gebruiken want dat maakt de mandala onrustig.
- Voor een speels resultaat: voor een hoofdkleur meerdere tinten van dezelfde kleur gebruiken.

Succes bij het maken, LAMMY.

 

Klik op onderstaande links en zie hoe het worden kan :

  Veerle
  Luca
  Tom
  Iris
  Badra (adoptie-mandala)
  Anthon (adoptie-mandala)
   

 

Reacties zijn welkom.